Няма съдебна практика, при която ПТП да се квалифицира като умишлено. Имаше

...
Няма съдебна практика, при която ПТП да се квалифицира като умишлено. Имаше
Коментари Харесай

Адвокат Рангелов за присъдата за катастрофата с Милен Цветков: Решението на ВКС е спорно

" Няма правосъдна процедура, при която ПТП да се квалифицира като съзнателно. Имаше подобен случай през 80-те години в Хасково с шестима починали. Присъдата беше за ликвидиране, породено по хулигански подбуди, като и тогава провокира доста разногласия в правната общественост. Много редки са случаите, в които прокуратурата се е опитвала да прокара сходно обвиняване до сполучлив край ". Това заяви юристът Людмил Рангелов пред NOVA във връзка присъдата от 9 години затвор, която Върховен касационен съд постанови на Кристиан Николов за злополуката, при която почина журналистът Милен Цветков.

На въпрос за какво някои юристи дефинираха това решение на съда като " принуждение над правото ", Рангелов съобщи: " Бих определил това решение на Върховния касационен съд като противоречиво в някои връзки. Убеден съм, че други правосъдни сформира не биха възприели възможен предумисъл като форма на виновност ".

" Предвиденото наказване за този тип действие е от 10 до 20 години или до живот, има и такава алтернатива. Предходните две инстанции, при догадка, че възприемат по неволя действие, дефинират наказването тъкмо по средата -между 3 и 15 години. Което значи, че Софийски градски съд и Апелативният съд са приели, че има баланс сред смекчаващи и отегчаващи виновността условия. Ако Върховният съд се беше съгласил с тези техни заключения, следваше да върне делото на Софийския апелативен съд, с цел да преценя наново дали има предумисъл или няма.И тогава, в случай че Апелативния съд одобри, че действието осъществено при изискване на възможен предумисъл, следваше да наложи наказване от 15 години отнемане от независимост ", изясни Рангелов.

" Върховният касационен съд, с цел да излезе от тази обстановка, остави наказването от 9 години на предходните инстанции и одобри, че при осъществяването на деянието има многочислени смекчаващи виновността условия, които дават опция да се слезе под минимума на наказването, което в тази ситуация е 10 години ", акцентира още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР